Novosti #2
- prijateljima Prostora Duha -


     Od naših zadnjih-prvih Novosti broj posjetitelja Prostora Duha prešao je 60 000. Ta brojka vrlo je ohrabrujuća i poticajna za nas urednike stranice. Od zadnjeg Božića, imali smo niz razgovora o našoj stranici u sredstvima javnog priopćavanja - radio postajama, televiziji i novinama. Malo po malo stranica se probija u javnost. To pokazuju i povećanje brojke svakodnevnih posjetitelja. Nadamo da će broj posjetitelja i molitelja iz dana u dan i nadalje sve više rasti.
     Za sada ove Novosti šaljemo na 200-tinjak e-mail adresa. Pokušavamo i omogućiti prijavljivanje za ove Novosti putem prijavka na mailing listu. Ako već sada znate nekoga tko bi ih ubuduće također želio primati, molimo Vas da nam to javite na adresu prostorduha[at]isusovci.hr.
     Hvala Vam na poticajnim mailovima koje svakodnevno primamo. Radujemo se svakom mailu, svakom komentaru i kritici. Nadamo se da Vam je u pripravi za Uskrs i uskrsne blagdane pomogla duhovna obnova koju smo ponudili ali i svakodnevne misli za protekli korizmeni dio liturgijske godine. Potrudit ćemo se da Vam pomognemo i u doživljavanju i dijeljenju uskrsne radosti.
     U ozračju Gospodinova uskrsnuća i zahvalnosti za sve Vaše molitve pozdravljaju Vas i žele Vam sretan i blagoslovljen Uskrs

vaši Miroslav i Tvrtko
Članci u ovom broju Novosti:

 • Isusovački jubileji
 • Svakodnevna MP3 molitva
 • Broj posjetitelja - molitelja
 • Vaši dojmovi
 • Načini potpore • ISUSOVAČKI JUBILEJI

       2006. godina, godina je isusovačkih jubileja. Na blagdan sv. Franje Ksaverskoga, 3. prosinca 2005., započela je proslava jubilarne godine u Družbi Isusovoj koja će trajati do 3. prosinca 2006. Slave se jubileji:

  - 450 godina smrti sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove (1491. - 1556.),
  - 500 godina rođenja sv. Franje Ksaverskog (1506. - 1552.),
  - 500 godina rođenja bl. Petra Fabera (1506. - 1546.)
  - te posebno Hrvatska provincija Družbe Isusove: 400 godina dolaska isusovaca u Zagreb.

       U povodu tih jubileja u petak (21.) i subotu (22. travnja) održat će se skup članova Hrvatske provincije Družbe Isusove koji će završiti hodočašćem na zagrebački Ksaver u subotu, 22. travnja 2006. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu u 11.00 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prije mise bit će duhovni program (u 9.45 sati) koji predvode novaci Družbe Isusove.
       Sve Vas koji ste u mogućnosti doći, pozivamo Vas da nam se na ovaj način pridružite u proslavi naših jubileja.
       Isto tako pozivamo Vas na zajedničko hodočašće na Mariju Bistricu svih isusovaca i vjernika svih isusovačkih župa, isusovačkih đaka, studenata i vjeroučenika te svih isusovačkih suradnika u nedjelju, 21. svibnja 2006. Svečano euharistijsko slavlje započet će u 11,00 sati.
  Nadamo se Vašem dolasku na Ksaver i Mariju Bistricu.

       Više o ovogodišnjim isusovačkim jubilejima pogledajte na stranicama "Ignacijeva puta".  SVAKODNEVNA MP3 MOLITVA

       Peter Scally, britanski isusovac, član organizacije "Jesuit Media Initiatives" započeo je kroz ovogodišnju korizmu nov projekt nazvan "pray-as-you-go" ili slobodno prevedeno: "moli dok si na putu". Prije nekoliko godina dok je još bio isusovački bogoslov, Peter je bio dio tima koji je pokrenuo "Sacred Space", izvornu verziju onoga što Vi koristite kao "Prostor Duha".

       Projekt svakodnevne MP3 molitve nastao je u želji da se ljudima koji svakodnevno putuju na posao, ponudi mogućnost molitve - u njima prikladnom obliku, MP3 audio formatu. Dok putuje busom, tramvajem, vlakom - koristeći se glazbom i tekstom evanđelja, molitelja se vodi kroz desetominutnu molitvu. Svakodnevna MP3 molitva može se besplatno skinuti s interneta, i uz pomoć svog "playera", možete si omogućiti molitvu na putu prema poslu, u povratku s posla, ili kad god čovjeku odgovara! Napomena: molitve su na engleskom jeziku.

       Kako bi sudjelovali u ovom projektu, trebate dvije stvari: osobno računalo s internet vezom i MP3 player ili koji od uređaja koji podržavaju MP3 format. Projekt koji je započet kao "nešto za korizmu" zbog izvanredno visokog odaziva nastavlja se do blagdana Duhova, a možda postane molitvena ponuda kroz cijelu godinu. Isprobajte na adresi: www.pray-as-you-go.org.  BROJ POSJETITELJA - MOLITELJA

       Prošli tjedan brojač na našoj stranici prešao je brojku od 60 000 posjetitelja. U zadnjih četiri mjeseca posjećenost je narasla, tako da svakodnevno preko Prostora Duha moli oko 300 osoba. U vrijeme prije Božića, statistike posjećenosti su izgledale ovako: kroz radni tjedan, na ovim stranicama tada je prosječno molilo 240 osoba, dok se broj molitelja kroz dane vikenda kretao oko brojke 100.
       Kroz ovo vrijeme od Božića broj je pomalo narastao. Kroz radni tjedan u Prostoru Duha "se kreće" oko 280 ljudi, a vikendom prosječno 120 posjetitelja-molitelja. Na stranici se našao iznimno velik broj molitelja u ponedjeljak, 20. ožujka. Tog dana u ovaj molitveni dom svratilo je 390 ljudi.

       Ovo povećanje broja pripadnika naše velike molitvene obitelji zasigurno je rezultat korizme kao vremena molitvene pripreme na najveći kršćanski blagdan - Uskrs, ali i pokazatelj da ova stranica tek treba dobiti na popularnosti i s većim brojem korisnika još dublje izvršiti svoju svrhu.  VAŠI DOJMOVI

       Jeste li vidjeli zadnje dojmove korisnika Prostora Duha? Ako niste, svratite na stranicu dojmova (www.prostorduha.net/dojmovi). Oni koji su osjetili plodove Duha kroz Prostor Duha, poslali su nam svoje komentare, dojmove.
  Pročitajte neke dojmove i ovdje:


  U zagušenosti materijalnim stvarima i brigama, predivno je naići i susresti se s “Prostorom Duha”. Kako piše jedna čitateljica-moliteljica, nama svećenicima promakne zaustaviti se zajedno s našim vjernicima i naći više vremena za Boga i biti s Njim. Ali, kako je ljubav domišljata i kako Duh puše gdje hoće, “Prostor Duha” je pravo osvježenje za sve nas. Naravno, toplo ću preporučiti ovu stranicu svojim vjernicima da u njoj nađu novo nadahnuće i novi polet u svojim svakodnevnim nedaćama i pustinjama.
                 fra Ivica, Johannesburg, Južna Afrika

  Vjerovati i ljubiti sve ljude, svoga bliznjega, ne biti srdit, ne biti ljut. Samo se blago u duhu nasmiješiti. Tako se Isus Krist nama smiješi, pruža nam svoje ruke i ljubav svoju kako bi ju mogli prenijeti i podijeliti nesebično sa svima koji su u našem okruženju. Hvala ti dragi Isuse što me uvijek podsjetiš da ne klonem i ne tugujem, da ne osjetim ovozemaljske teškoće, što mi daješ nesebičnu snagu da pomažem i da budem mala ovčica tvoga stada. Hvala ti Spasitelju što me nikada nisi napustio, bdio si nada mnom i mene tješio i onda kada nisam bila dobro, kada sam bila slaba, nisi mi dao da klonem. Duh tvoj mi uvijek snagu da, da tvojim putem kročim o tako malena ja.
                Marijana

  Posao kojim se bavim zahtjeva da dnevno provedem minimum osam sati za računalom. Često "nemam vremena za molitvu" a u večernjim satima sam umoran i radije pogledam TV a sebi kažem molit ću prije spavanja. Naravno to ne uradim. Evo već pet dana molim redovno. Razmatram, čitam sveto pismo ali me malo "strah" da mi to ne pređe u naviku pa da ne postanem svet. Tko će onda raditi moj posao. Hvala lijepo svima onima koji učestvuju u ovako lijepoj pripravi za odgoj duha. Nadam se da će ovaj virus obuhvatiti mnoge i da će nas dugo držati jer sam siguran da ćemo zdraviji biti.
                Davor-Josip, Sarajevo, BiH


  NAČINI POTPORE PROSTORU DUHA

  1. Provjerite web stranicu svoje biskupije, župe ili slične organizacije. Imaju li link za Prostor Duha? Ako nemaju, zašto im ga ne preporučiti? Mogu iskoristiti jednu od slijedećih ikona:


  2. Imate li Vi ili netko od Vaših prijatelja svoju web stranicu (blog)? Zamoli ih da na nju stave i link za Prostor Duha.

  3. Jesu li Vaše lokalne novine (župne ili druge) objavile neki članak o Prostoru Duha? Jesu li zainteresirani? Ako jesu, predložite im, ili čak ponudite materijal koji će im olakšati posao (mi ćemo Vam drage volje poslati taj materijal). Ako nas neke novine ili magazin žele izravno kontaktirati na prostorduha[at]isusovci.hr, učinit ćemo sve da im iziđemo u susret.  Dosadašnje Novosti: Novosti #1, Novosti #2, Novosti #3, Novosti #4, Novosti #5, Novosti #6, Novosti #7, Novosti #8, Novosti #9, Novosti #10, Novosti #11, Novosti #12, Novosti #13, Novosti #14, Novosti #15, Novosti #16, Novosti #17, Novosti #18, Novosti #19, Novosti #20, Novosti #21, Novosti #22