Novosti #3
- prijateljima Prostora Duha -Prošlo je točno godinu dana od "rođenja" Prostora Duha. Prvi vaš i naš zajednički rođendan slavimo promatrajući kako se približavamo brojci od 100 000 molitelja u Prostora Duha. Ta brojka potaknula nas je da Vam pošaljemo novi broj Novosti.
     Od posljednjih Novosti dogodile su se promjene koje se tiču nas koji vam pišemo ove Novosti. P. Miroslav se prije nekoliko mjeseci preselio u Dubrovnik gdje je preuzeo službu katehete i dušobrižnika studenata Dubrovačkog sveučilišta. Uz to obavlja i službu dušobrižnika zatvora. Kroz ljeto uključen je i u pastoral stranaca koji posjećuju Dubrovnik. Početkom rujna i ja sam se preselio, u Brussels. Ovdje ću provesti jednu godinu, pomažući u JRS-u ("Jesuit Refugee Service" - Isusovačka služba za izbjeglice) i učeći francuski jezik. Bez obzira na te promjene, stranica će normalno funkcionirati.
     U ovom broju Novosti želimo vam skrenuti pažnju na nekoliko stvari: Vodič kroz molitvu kao pomoć u molitvi koju možda niste uopće otkrili (ili da ga ponovno otkrijete); istoimeni blog kao nadopuna ovoj stranici; i mailing lista koju smo postavili prošli tjedan.
     Do ponovnog javljanja, čujemo se u molitvi! ;)

vaš Tvrtko                    Članci u ovom broju Novosti:

 • Molitva
 • Vodič kroz molitvu
 • Blog Prostor Duha
 • Broj posjetitelja - molitelja
 • Mailing lista
 • Načini potpore • MOLITVA

  Bog je prisutan u mom životu i njegova me ljubav obuhvaća u svoj mojoj slobodi i čovječnosti. Svojim životom, svojim činima ili djelima odlučujem se ''za'' ili ''protiv'' te ljubavi koja je utkana u moj život. Bog mi progovara u mojoj svijesti i savjesti, tiho i nenametljivo. Daje mi mogućnost da ga mogu spoznati i iskusiti. Stoga moram biti sabran i pažljiv kako bih ga mogao ''čuti''. Progovara mi u svojoj Riječi koja je životna i praktična.
       Svakodnevni tekst sv. Pisma kojeg čitate jest iskustvo živoga Boga pretočeno u riječi, u tekstove koji su nam ostavljeni kao svjedočanstvo. ''Ja sam s vama!'', ''Ne bojte se, ja sam pobijedio zlo!'' To su poticajne riječi koji su povezani s našim ljudskim iskustvom i mogu nam pomoći da u svakodnevnim poteškoćama i događanjima ostanemo vjerni Bogu. U razgovoru s Bogom imam priliku izreći mu sve, čitavog sebe, pa i ono što se ne usudim javno izreći, moliti. On je tu, uza me, samo mu se treba povjeriti...  VODIČ KROZ MOLITVU

   Od vremena do vremena dobro je podsjetiti na neke dijelove ove molitvene stranice koji su važna pripomoć kako bi vaša molitva i vaše vrijeme posvećeno Bogu bili što korisniji i Duhom plodniji. To je osobito važno za one koji posjećuju stranicu prvi puta. Ali to može i redovitim moliteljima i posjetiteljima poslužiti kao osvježenje njihove molitve.
       Uz svaki od šest molitvenih koraka svakodnevne molitve, na dnu popratnog teksta (između ''Naprijed'' i ''Natrag'') nalazi se link ''Vodič kroz molitvu''. Klikom na njega, otvara vam se novi "prozor" sa tekstovima suvremenih isusovačkih pisaca. Tekstovi sadrže savjete kako možete praktično poboljšati svoju molitvu i dublje doživjeti pripremne korake kojima se dolazi do središnjeg dijela molitve – teksta Svetog pisma.
       Paralelno s molitvenim koracima Vodič objašnjava svaki korak pojedinačno: za korak Posvješćivanje Božje prisutnosti objašnjavaju se i praktične smjernice za molitvu kao npr.: tjelovježba, vježbe disanja, vježbe osluškivanja, sudjelovanje svih osjetila u molitvi. Za korak Sloboda nudi se molitva za oslobađanje od svih navezanosti i pročišćavanje nakane - da svi naši čini i djela budu upravljeni čisto i potpuno na Božju proslavu. Uz Svijesnost opisuje se vježba ispita savjesti kako je nalazimo u ignacijevskoj duhovnosti. U samom središnjem dijelu ove desetominutne molitve stoji razmišljanje o svetopisamskoj Riječi. Ovdje vodič opisuje kako razmišljati o Riječi pri osjećaju rastresenosti i što nam ta Riječ uopće treba ili može reći. Kako bi se trebao učiniti razgovor s Isusom na samom kraju molitve opisuje se u vodiču za korak Razgovor. Kao što Sv. Ignacije kaže: molitva - "to je kao kad prijatelj razgovara s prijateljem".  BLOG PROSTOR DUHA

  Na adresi prostorduha.blog.hr već nekoliko mjeseci nalazi se blog Prostor Duha. Ovaj blog otvoren je kako bi se i u tom svijetu - tzv. blogosferi - svakodnevne korisnike računala i interneta (a to "blogeri" sigurno jesu) potaknulo na jedan novi način korištenja interneta.
       Svrha tog bloga je promovirati molitvenu internet stranicu u blogosferi, poticajnim tekstovima u svezi Prostora Duha, duhovnosti općenito, ali i društva u kojem živimo. U objavljivanju tekstova na blogu surađuju četvero ljudi pod pseudonimima: Seka, Kramer, Marko i Hardy. Ovim putem im se od srca zahvaljujemo na svekolikoj pomoći.
       Forma bloga je sama po sebi zanimljiva, jer u komentaru na nečiji tekst bloga (tzv. post) uvijek ostane link komentatora, koji ostali posjetitelji kliknu i time dođu u kontakt s blogom komentatora, tj. npr. s informacijom o molitvenoj web stranici Prostor Duha.  BROJ POSJETITELJA - MOLITELJA

  Približavamo se brojci od 100 000 posjetitelja. Ali iza svake te brojke krije se jedna molitva, jedna osoba koja "Ga traži iskrena srca". Klikom na molitvu u Prostoru Duha ulazimo u molitvenu obitelj. Kako bi vidjeli i doživjeli da niste sami dok ovdje molite, donosimo tablicu broja posjeta jednog listopadskog tjedna.

   Datum
  Pristup
  Posjet
  Prvi put
  Redoviti
   Pon, 2. listopada '06
  575 
  309 
  82 
  227 
   Uto, 3. listopada '06
  498 
  254 
  105 
  149 
   Sri, 4. listopada '06
  534 
  262 
  76 
  186 
   Čet, 5. listopada '06
  452 
  223 
  56 
  167 
   Pet, 6. listopada '06
  467 
  221 
  59 
  162 
   Sub, 7. listopada '06
  170 
  78 
  26 
  52 
   Ned, 8. listopada '06
  154 
  86 
  42 
  44 
  Ukupno:
  2850 
  1433 
  446 
  987 
  Prosječno:
  407 
  205 
  64 
  141 

  Prosječna posjećenost cijelog tjedna kao što je vidljivo na tablici bila je 205 osoba. U radne dane prosječna posjećenost bila je 253, preko vikenda 82 osobe. Za usporedbu, prosječna svakodnevna posjećenost nekih verzija Sacred Space-a od datuma njihovog nastanka: Italija 46; Njemačka 89; Francuska 132.  MAILING LISTA

  Prošli tjedan na stranicu smo postavili i mailing listu. Ona će nam olakšati i poboljšati sustav slanja budućih izdanja Novosti. Na vama je da svoju adresu ili adrese svojih prijatelja na koje želite da stižu ove Novosti, upišete u listu.
      Neke adrese s kojih ste nam pisali svoje dojmove, već smo upisali u listu. Kako bi bili sigurni da ste na listi, molimo Vas da to provjerite pokušavajući upisati svoju adresu.
      Provjeriti jeste li na listi, upisati ili ispisati svoj e-mail (ukoliko iz nekog razloga više ne želite primati ove Novosti) možete ovdje.  NAČINI POTPORE PROSTORU DUHA

  1. Provjerite web stranicu svoje biskupije, župe ili slične organizacije. Imaju li link za Prostor Duha? Ako nemaju, zašto im ga ne preporučiti? Ako trebaju baner specifičnih dimenzija mogu nam se javiti i mi ćemo ga drage volje napraviti; a mogu iskoristiti i jedan od slijedećih banera:


  3. Imate li Vi ili netko od Vaših prijatelja svoju web stranicu ili blog? Zamoli ih da na nju stave i link za Prostor Duha.

  4. Jesu li Vaše lokalne novine (župne ili druge) objavile neki članak o Prostoru Duha? Jesu li zainteresirani? Ako jesu, predložite im, ili čak ponudite materijal koji će im olakšati posao (mi ćemo Vam drage volje poslati taj materijal). Ako nas neke novine ili magazin žele izravno kontaktirati na prostorduha[at]isusovci.hr, učinit ćemo sve da im iziđemo u susret.


  Puno pozdrava od Miroslava i Tvrtka!


  Dosadašnje Novosti: Novosti #1, Novosti #2, Novosti #3, Novosti #4, Novosti #5, Novosti #6, Novosti #7, Novosti #8, Novosti #9, Novosti #10, Novosti #11, Novosti #12, Novosti #13, Novosti #14, Novosti #15, Novosti #16, Novosti #17, Novosti #18, Novosti #19, Novosti #20, Novosti #21, Novosti #22