Novosti #5
- prijateljima Prostora Duha -Dok gledate ovu sličicu - novi plakat molitvene web stranice Prostora Duha (www.prostorduha.net), pozdravljam vas u ime cijele ekipe koja uređuje ovaj prostor molitve i sabranja. Dosad smo bili dvojica, sad nas je troje: pridružila nam se Marijana Kolednjak. Kao što ćete moći pročitati, ona je preuzela odgovaranje na vaše mailove dojmova i podrške.
Ovim putem želio bih istaknuti i posebno se zahvaliti dvjema osobama: profesorici Andji Jakovljević, koja lektorira sve tekstove svakodnevnih i tjednih molitava; i vlč. Zlatku Korenu, rektoru hrvatskog nacionalnog svetišta Marije Bistrice koji je prihvatio pokriti troškove tiskanja ovih novih plakata. Nadamo se da će plakati ispuniti svoju svrhu: pokušati promijeniti činjenicu da većina kršćana koji u Hrvatskoj i svijetu svakodnevno koriste internet, još uvijek ne zna za postojanje ovakve (molitvene) ponude na internetu. Sličan zadatak imaju i ove Novosti: pružiti vam barem nekoliko novih informacija koje se tiču ove virtualne molitvene obitelji Prostora Duha.
Ubrzo ćemo proslaviti svetkovinu uskrsnuća našega Gospodina Isusa Krista, temeljni događaj kršćanstva. Neka taj događaj u vaš život unese barem trunku one neizmjerne radosti koju su osjetili učenici i učenice kad su na uskrsno jutro ugledali proslavljeno tijelo svoga Učitelja.
To vam s cijelom ekipom želi i za to se moli,

vaš Tvrtko                    Članci u ovom broju Novosti:

 • Uskrsno jutro
 • Nova članica ekipe
 • Sacred Space
 • Desktop fotografije
 • Posjetitelji - molitelji
 • Molitvene nakane
 • Kako pomoći u promociji Prostora Duha • USKRSNO JUTRO

  Kada su svi mislili da je kraj, da je sve izgubljeno... da je križ Velikog petka svršetak svih ljudskih nadanja... dogodilo se nešto čudesno.
  Nebo koje je stoljećima bilo zatvoreno, sada se otvorilo. Krist ulazi u slavu i zajedništvo s Ocem odakle je i došao da bi nas otkupio. Bog i čovjek su po Krvi Kristovoj pomireni. Ako pšenično zrno, pavši u zemlju, ne umre, ne donosi roda. Ako pak umre donosi obilat rod. Isus je to zrno koje je položeno u zemlju i urodilo životom vječnim - i nama omogućilo da iz smrti prijeđemo u život.
  Isus je raspet zbog naših grijeha. Stoga nas Pavao poziva da i mi raspnemo našeg starog čovjeka i naše grješno tijelo, tako da iz ljušture starog uskrsne novi čovjek na vječni život. Započela je nova stranica ljudske povijesti, događaj koji će preokrenuti tijek svih stvari.

  Uskrsno jutro - milost je dana cijelom čovječanstvu! Žene su u rano jutro pošle na grob. Tjerala ih je velika ljubav prema Isusu i nisu puno razmišljale o zaprekama koje su im stajale na putu. Kada su stigle na grob stražari su već pobjegli, kamen je bio otkotrljan daleko, a pečatu ni traga. Ako te događaje primjenimo na vlastiti život onda bi to trebalo biti ovako: ako dopustimo da nas srce vodi k Bogu, neće postojati nikakva zapreka na putu do Njega. Bog je jači i od vojnika, od svake ljudske moći. Bog je jači od prirodnih sila, Bog je jači i od ljudske vlasti; i nje će nestati ako Mu se ne pokori.
  Zašto tražite živoga među mrtvima? On nije ovdje! - Nije li često naš pogled odviše okrenut prema grobu, patnji, nesreći, zlu? Ako previše upiremo pogled u zlo koje nas okružuje, ako smo pesimisti, nikada nećemo prepoznati Boga koji je živ, koji je izvor života i radosti.
  Uskrsnuo je! On je živ. On ne može umrijeti. On ne pripada svijetu mrtvih jer je sam život i svemu što postoji daje život.
  Ono što je Bog preko anđela podsjetio žene, na to i sve nas podsjeća: moramo slijediti Krista; moramo biti spremni s Kristom biti predani, spremni da budemo razapeti na svoj životni križ... ali da nikada ne zaboravimo da sve te poteškoće sigurno vode prema uskrsnuću. Ako zaboravimo uskrsnuće, zaboravit ćemo i sav smisao našega života.
  Vjera u živoga Krista za nas je zalog nade: naši grobovi nisu naša posljednja prebivališta. I nas čeka uskrsnuće ako zajedno s Kristom budemo gradili naš život, ako ostanemo u Njemu i s Njim kao trs i loza.

  Uskrsnuli Krist nam svima poručuje: U dlanove sam te svoje urezao, ti si moj!

  p. Miroslav                      NOVA ČLANICA EKIPE

  Ime mi je Marijana, prezime Kolednjak. Rođena sam u Varaždinu gdje sam završila osnovnu školu i gimnaziju. Godine 2001. upisujem studij filozofije i religijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Tu, na fakultetu, se i prvi puta susrećem s isusovcima i isusovačkom duhovnošću. Profesori, uglavnom isusovci, trudili su se da nama, studentima, uz mnogobrojne znanstvene informacije približe i pobliže objasne svoju duhovnost. Osobito su me se dojmila isusovačka načela: magis, ad maiorem Dei gloriam, tantum quantum, agere contra...

  Tijekom studija sudjelovala sam u nekim isusovačkim projektima u kojima sam upoznala mnoge mlade koji, suprotno današnjem uvriježenom mišljenju, žele slijediti Krista u svojim životima. Jedno je vodilo drugome te sam u siječnju ove godine postala suradnica Prostora Duha. S obzirom na to da su i p. Miroslav i Tvrtko uz, obaveze na Prostoru Duha, imali još mnogobrojne obaveze, svaki u svome kutku svijeta, smatrali su da im je potreban još jedan član koji bi preuzeo barem jedan dio tih obveza, a to bi bilo odgovaranje na mailove pristigle na Prostor Duha.

  Moj je, dakle, zadatak, posvetiti se svakom pristiglom mailu i, koliko sam u mogućnosti, na njega odgovoriti. Svaki je mail poseban i donosi jedno životno iskustvo. I svaki me obogatio na bezbroj načina. Nadam se da su i pošiljatelji mailova prepoznali nešto od isusovačke duhovnosti u mojim odgovorima. Psalmist kaže: 'Jedni se hvale kolima bojnim, drugi konjima, mi imenom Gospodina, Boga našega!' (Ps 20, 8)

  Veseli me što stranica Prostora Duha pokušava na suvremeni način doći do svih onih koji svakodnevno koriste osobna računala, bilo u poslovne ili privatne svrhe nastojeći im pokazati kako se može moliti i za računalom. Radosna sam što se, unatoč svakodnevnim zloupotrebama Interneta, pokazuje kako se ono može koristiti i za širenje Radosne riječi i Božjega Duha. Ovom nedjeljom, nedjeljom Cvjetnice, ulazimo u Veliki tjedan. Neka Vas Gospodin, koji je po svojem Jedinorođencu pobijedio smrt otvorivši pristup vječnom životu, obnovi svojim Duhom kako bi sačuvali dostojanstvo djece Božje. Za to moli

  Marijana                      SACRED SPACE

  Red je da vas malo obavijestimo i o molitvenoj web stranici Sacred Space (www.sacredspace.ie), izvornoj stranici iz koje je nastalo svih ostalih 19 verzija stranice, među kojima i Prostor Duha. Od 1999. godine, kad je Sacred Space ugledao svjetlo dana, više od 23 milijuna osoba molilo je na njoj. Stvarna brojka molitelja kroz ovih osam godina dobiva se kad se ovoj brojci od 23 milijuna dodaju još i svi posjetitelji - molitelji ostalih 19 verzija iste stranice na drugim jezicima. Najviše osoba, dakako, služe se engleskom verzijom stranice. Kroz radni tjedan nju posjećuje prosječno 18 tisuća ljudi, dok je kroz vikend koriste oko 11 tisuća ljudi.

  Novi urednik Sacred Space-a, Piaras Jackson SJ, u suradnji sa svojom ekipom centra "Jesuit Communication Centre" u Dublinu, radi na temeljitoj obnovi ove molitvene web stranice. Želja im je dizajnerski osuvremeniti stranicu, olakšati održavanje stranice i u dogledno vrijeme upotpuniti molitvenu ponudu na stranici. Sva ova poboljšanja i promjene, pokušati će pratiti i Prostor Duha.  DESKTOP FOTOGRAFIJE

  Od sredine ožujka, na stranicu (www.prostorduha.net/desktop) je postavljeno i nekoliko fotografija koje se mogu koristiti kao slike za desktop (radnu površinu) računala. Klikom na sliku otvorit će se prozor sa slikom u stvarnoj veličini. Desni klik miša, klik na "Save picture as" i slika je spremna za postavljanje na pozadinu desktopa.

  Izbor nije velik, ali je lijep. Pet fotografija: tri fotografije prirode koje svojom ljepotom ulijevaju mir i sigurnost, i dvije fotografije mjesta koje govore o životu i smrti našega Gospodina Isusa Krista: maslinska gora i kapelica Svetog Groba.
  Ivana iz Splita ovako je prokomentirala ove fotografije: "Vaše riječi i slike za desktop su oaza mira za moju dušu..."  POSJETITELJI - MOLITELJI

  Uz neke naše inicijative upoznavanja javnosti i korisnika interneta s postojanjem Prostora Duha, broj osoba koje koriste ovu stranicu svakim je danom veći i veći. U ožujku prosječan broj posjetitelja u radne dane bio je 340, dok je kroz vikende stranicu koristilo prosječno 140 osoba.

  Nadamo se da će preko ovih novih plakata, još ponekog banera na posjećenijim katoličkim web stranicama, pronijeti glas o ovoj stranici do još više osoba željnih duhovnog mira kroz trenutke sabranja i molitve.

  Od božićnih novosti na našu adresu stiglo je 30tak mailova vaših dojmova. Svaki od njih opisuje jedno iskustvo Božje blizine i obraćenja duha. Ovdje donosimo samo neke od dojmova koji se nalaze na istoimenoj stranici (www.prostorduha.net/dojmovi):

  Tek sam otkrila Vašu stranicu i vrlo mi se sviđa. Mislim da je pun pogodak. Pogotovo za nas Hrvate koji živimo izvan naše drage domovine. Nema ljepše stvari nego moliti na svom jeziku. Kroz vašu stranicu sam bliža, puno bliža Gospodinu i našoj pisanoj riječi. Hvala od srca.
                Mirjana, Nashville (USA)

  Sve više okupirana materijalizmom i raznim drugim ispraznostima koje me okružuju u ovom dalekom svijetu, dragi Bog me je obradovao kad mi je "podmetnuo" ovu stranicu. Hvala mu. A hvala i vama i puno pozdrava! Bog vas blagoslovio!
                Željana, Nizozemska

  Danas je jedan od onih dana kada mi je potrebna Njegova pomoć i blizina više nego u drugim danima. Teško prolazim nesreće i teškoće u životu, stresne situacije. Pokušala sam pronaći nešto za sebe u današnjim riječima i molitvama. I jesam. Ipak, preteška je borba između onog što želim, mojih htijenja koja nisu uvijek u skladu s Bogom i želje da budem dobra osoba koja će živjeti kroz Njega i s Njim. Prečesto pokleknem pred kušnjama i potrebna mi je sva njegova snaga i podrška kako bih išla pravim putem, a ne se vraćala natrag istim.
  Hvala vam, jer sam danas odlučila da ću odgovore na svoja pitanja, dileme, strahove i nedoumice u sljedećim danima potražiti kroz vašu stranicu, uz Njegovu pomoć.

                Ljiljana, Osijek  MOLITVENE NAKANE

  Podstranica "Vaših molitvenih nakana" (www.prostorduha.net/nakane) koja je pokrenuta na vašu molbu i inicijativu prije nekoliko mjeseci, vrlo je uspješan medij molitve jednih za druge. To dokazuje 15tak novih preporuka u molitve svaki tjedan, ali i životne situacije za koje želite moliti: obiteljsko zajedništvo, zdravlje, bračnu slogu, rješenje stanarskog pitanja, novi život - dijete, zaručnike i zaručnice, posao, obraćenje...

  Stižu nam također i mailovi zahvale i potvrde uslišenja molitvi. Vaša otvorenost pri preporukama u molitve i vašoj molitvi za druge ljude dokaz je da smo zaista postali jedna velika molitvena obitelj.  KAKO POMOĆI U PROMOCIJI PROSTORA DUHA

  1. Provjeri web stranicu svoje biskupije, župe ili slične organizacije. Imaju li link na Prostor Duha? Ako nemaju, zašto im ga ne preporučiti? Ako trebaju baner specifičnih dimenzija mogu nam se javiti i mi ćemo ga drage volje napraviti; a mogu iskoristiti i jedan od slijedećih banera:


  3. Jesi li stavio baner ili link na Prostor Duha na svoju web stranicu ili blog? Zamoli svoje prijatelje da to isto učine.

  4. Jesu li tvoje lokalne novine (župne ili druge) objavile neki članak o Prostoru Duha? Jesu li zainteresirani? Ako jesu, predloži im, ili čak ponudi materijal koji će im olakšati posao (mi ćemo ti drage volje poslati taj materijal). Ako nas neke novine ili magazin žele izravno kontaktirati na prostorduha[at]isusovci.hr, učinit ćemo sve da im iziđemo u susret.

  5. Jesi li ti, tvoja obitelj ili prijatelji, ikada razmišljali o donaciji Prostoru Duha? Ovakav doprinos pomogao bi da ova stranica što učinkovitije odgovori na duhovne potrebe onih koji još uopće ne znaju za ovu molitvenu ponudu. Do sada su svojim darom ovu stranicu podržali: vlč. Zlatko Koren, p. Mark Rotsaert SJ, p. Pero Vidović SJ, Maša Mayr Radonić, Ivan Prskalo, Ruža-Brcković, Fitz, Stipe Marušić, Brcković, Kolumbina Benčević, Davor Trbović, Sanja Bužančić Vukova, Anto Kovačević, Ilija Drljepan, Pek, Herega. Svima im se od srca zahvaljujemo.
  Ukoliko i ti imaš mogućnost i želju podržati rad ove stranice svojim novčanim darom, na dnu stranice na kraju svake molitve nalazi se link Podrži Prostor Duha na kojemu se nalazi opis kako to učiniti.  Sretan Uskrs vam od srca žele Miroslav, Tvrtko i Marijana!


  Dosadašnje Novosti: Novosti #1, Novosti #2, Novosti #3, Novosti #4, Novosti #5, Novosti #6, Novosti #7, Novosti #8, Novosti #9, Novosti #10, Novosti #11, Novosti #12, Novosti #13, Novosti #14, Novosti #15, Novosti #16, Novosti #17, Novosti #18, Novosti #19, Novosti #20, Novosti #21, Novosti #22