Novosti #6
- prijateljima Prostora Duha -
listopad '07"Internet omogućuje da se milijarde slika pojavljuju na milijunima računalnih zaslona u cijelom svijetu. Hoće li iz te galaksije slika i zvukova izroniti Kristovo lice? Hoće li se čuti njegov glas? Jer tek kada se bude vidjelo njegovo lice i čuo njegov glas svijet će doznati 'dobru vijest' o našem otkupljenju."
papa Ivan Pavao II

Dragi prijatelji, posjetitelji i molitelji na Prostoru Duha! Pred vama je novi broj Novosti Prostora Duha kojima vas obavještavamo o nekim promjenama na našim stranicama i u kojima s vama želimo podijeliti neke informacije.
Zahvaljujem(o) svima na mailovima podrške, na molitvenim nakanama, na mailovima u kojima s nama dijelite radost i tugu vaših života. Svaki mail koji je otvoren i pročitan obogatio je mene osobno kao i sve angažirane na ovim našim stranicama. Čudesno je gledati kako se naša molitvena obitelj iz dana u dan povećava – time se povećava i moć naših molitava upućenih Trojedinome Bogu koji želi blagosloviti svako svoje dijete stvoreno na Njegovu sliku.

Ove Novosti počeli smo citatom pape Ivana Pavla II. On nas želi potaknuti da damo svoj glas za Krista i Kristu kako bi se i Njegov glas čuo! Ostanimo mu vjerni u svim olujama i bonacama života jer samo oni koji ustraju i koji ostanu vjerni biti će nagrađeni. Služite Gospodinu u veselju i On, koji zna želje vaših srdaca, blagoslovit će vas svakim svojim blagoslovom.

Novosti koje su pred vama sastoje se od nekoliko članaka. Najprije vam donosimo jedno kratko razmišljanje p. Miroslava. Nadalje, upoznajemo vas i preporučamo vam da obavite Duhovne vježbe u svakodnevici! Uz to, stavili smo i jednu molitvu – Molitvu za riječ koju je napisao Michael Quoist. Tu molitvu možemo usporediti s natuknicom sv. Ignacija Lojolskog iz Duhovnih vježbi: "Ne valja izustiti nijedne isprazne riječi, što znači da ne reknemo ništa što nije od koristi ni meni ni kome drugome, niti je namijenjeno takvoj svrsi".
Mnogi od vas su primijetili kako je naša stranica izmijenjena – upravo o tim izmjenama kao i o nekim problemima, koji su s njima povezane, pišemo vam u članku Tehničke promjene. Naše Novosti ne bi bile tako potpune bez vaših dojmova. Oni su nama koji uređujemo ovu stranicu jako važni, jer ova stranica postoji upravo zbog svih vas! Izdvojili smo neke od dojmova koje ste nam poslali. Nadalje, kroz usporedbu podataka o moliteljima i posjetiteljima ove stranice s istim prošlogodišnjim podatcima, možete uvidjeti kako se ova molitvena obitelj širi i povećava iz dana u dan. Završavamo prijedlozima kako možete pomoći da glas o Prostoru Duha dođe i do onih koji za njega još uvijek nisu čuli..

Nadam se da ćete i dalje, u svakom svom danu, naći vremena za Gospodina. Uvjerena sam kako će vam ti susreti biti izvor s kojega ćete crpiti snagu za vaše svakodnevne životne izazove.
Uživajte u čitanju Novosti koje su pred vama!

Marijana                    Članci u ovom broju Novosti:

 • Razmišljanje
 • Duhovne vježbe u svakodnevici (DVS)
 • Molitva za riječ
 • Tehničke promjene
 • Vaši dojmovi
 • Posjetitelji - molitelji
 • Podrži Prostor Duha


 • RAZMIŠLJANJE

  Još jedno ljeto je gotovo i vratili smo se u životnu svakodnevicu koja je prožeta raznim događanjima. Dani su sve kraći pa nas i to pomalo tjera na životnu ozbiljnost koju smo možda izgubili tijekom ljetnih dana. Što to znači? Ako smo mi bili na "godišnjem odmoru", Bog nije; bdio je nad nama čitavo vrijeme i strpljivo čekao. O Božjoj brizi za nas potiču nas i svakodnevna čitanja. Ali nas ona također i opominju da intenzivnije razmišljamo o našem smislu života i postojanja. "Čovjek je stvoren da Gospodina Boga svoga hvali, da ga štuje, da mu služi i da tako spasi svoju dušu, a ostale stvari na zemlji stvorene su radi čovjeka, da mu budu od pomoći da postigne svrhu za koju je stvoren", kaže sv. Ignacije u 'Načelu i temelju', na početku Duhovnih vježbi. I to je točno. U čovjeku postoji trajna čežnja za Bogom koja je upisana u dubini njegova bića.

  Kako liturgijska godina polako ide svome kraju Isus nam u slikama i usporedbama nagoviješta dolazak kraljevstva Božjeg, povratak iskonskog jedinstva između Boga i čovjeka. Sveci koje slavimo primjer su nam i poticaj u kršćanskom životu. Najveći uzor nam je, dakako Marija; i dok molimo krunicu i razmišljamo o otajstvima Isusova života, sve više spoznajemo koliko nam je Bog blizu. Na svetkovinu 'Svih Svetih' združuje se zemaljska Crkva sa nebeskom u velikoj molitvi i vapaju da izdržimo na našem hodočasničkom putu prema kući Očevoj. Pred nama su, obilježeni znakom vjere, otišli naši najmiliji i snivaju snom mira. Vjerujemo i nadamo se da ćemo se jednog dana opet naći zajedno s njima. A onda, svi zajedno, u neizmjernoj radosti i konačnom ispunjenju svih svojih težnji i čežnja, stati pred nebeskog Kralja – Kralja svih kraljeva i Gospodara svih gospodara čiju "smrt naviještamo, uskrsnuće slavimo i slavni dolazak iščekujemo".

  Miroslav                      DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVNICI (DVS)

  Duhovne vježbe u svakodnevici su put vježbanja koji želi pomoći da postanemo osjetljivi i propusni za Božju nazočnost u osobnome životu i u svakom životu; put iskustva Boga usred svakodnevice. Mogu pomoći da Boga shvatimo u životu i život polazeći od Boga jer Bog i život pripadaju skupa. One su, ujedno, i put preobrazbe - pripraviti se za to da Bog čitav život želi pretvoriti u život punine.
  Cilj DVS je da se čovjek očisti od grijeha i neurednih sklonosti kako bi zatim u potpunoj slobodi mogao tražiti i prihvatiti volju Božju. Pozivamo vas da se prijavite!

  Duhovne vježbe u svakodnevici imaju svoj korijen u jednoj varijanti duhovnih vježbi Ignacija Lojolskog (1491.-1556.), osnivača Isusovačkog reda. Riječ je o ukupno 113 razmatranja biblijskih tekstova po principu duhovnih vježbi sv. Ignacija prilagođenih "svjetovnoj svakodnevnici" osoba koje tijekom punih pet mjeseci, od siječnja do lipnja - svakodnevno obavljaju svoja jednosatna razmatranja u svojim domovima, kod kuće.

  Za DVS potrebna je zrela odluka da će osoba koja ih obavlja dosljedno i uporno svakodnevno odvojiti 60 minuta za svoje razmatranje - meditaciju. Nadalje, potrebno je odvojiti vremena za susret svih sudionika, svakog utorka u 20h kao i za osoban susret sa svojim voditeljem odnosno duhovnikom.

  Vas, drage prijatelje Prostora Duha, obavještavamo već sada o DVS jer su prijave u tijeku. Duhovne vježbe u svakodnevici – Ignacijanske duhovne vježbe počinju 15. siječnja i traju do 17. lipnja 2008. godine u Palmotićevoj 31 u Zagrebu. Naglašavamo da se redovito javi veliki broj zainteresiranih za DVS pa one koji ozbiljno razmišljaju o prijavi upućujemo da to učine što je prije moguće. Svatko od vas tko se odluči svakodnevno razmatrati jedan sat, svakog utorka u 20 sati biti na ponavljanju tema, uputama o tijeku DVS i pripremi za slijedeći tjedan, svakog tjedna odvojiti pola sata kako bi izmijenio iskustva s voditeljem kojeg odabere od trojice isusovaca upućujemo da kontaktiraju jednog od njih na brojeve: p. Josip Batinić: 01/480 30 04 ili na mob. 091 549 5296; p. Zdravko Knežević: 01/480 30 13 ili na mob. 099 518 1331; p. Slavko Pavin: 01/480 30 20 ili na mob. 091 548 8423.  MOLITVA ZA RIJEČ

  "Riječ je Božji dar. Jednom ćemo o tome polagati račun.
  Riječju se duša s dušom povezuje, riječju se uzajamno "objavljujemo".
  Nemamo prava šutjeti, ali govorenje je odgovorno.
  Zato svoje riječi važimo pred Božjim pogledom.

  Duša se ne bi mogla pokazati, kad bi joj oduzeli riječi.
  Nepoznanica nam je maleno dijete u kojem je duša još tijelom prekrivena.
  I sva se obitelj raduje, kad se postepeno, riječ po riječ, misao po misao, njegova duša oslobađa i otkriva pred njima.
  Naprotiv - sva kuća stoji zdvojna do uzglavlja umirućeg, slušajući napeto njegove posljednje riječi;
  On odlazi, ogrće se šutnjom.
  I dok mu najbliži pobožnom potresenošću zaklapaju oči, a usne mu se koče - o njegovoj duši ne znaju više ništa.

  Riječ je milost Gospodine!
  I nemam prava šutjeti iz oholosti, iz kukavičluka, nemarnosti ili od straha pred naporima.
  Drugi imaju pravo na moje riječi, na moju dušu;
  Jer ja sam dužan prenositi tvoju poruku.
  Nitko im drugi osim mene, Gospodine, to neće moći kazati.

  Izgovoriti rečenicu, možda kratku, ali posve prožetu mojim životom!
  Ne smijem se odreći te dužnosti. A riječi, kojima ja dajem život, moraju biti riječi istine.
  Riječ koju širim mora biti živa riječ
  bogata svime što je moja duša sabrala o tajnama čovjeka.
  Riječi koje dijelim morale bi Boga prenositi
  jer usne koje si mi darovao, Gospodine, zato su da bi izricale moju dušu;
  Ona te poznaje i pokušava shvatiti.

  Gospodine, oprosti mi ono što sam loše govorio;
  Oprosti mi dane kada sam svoja usta opoganio i isprazne riječi prosipao:
  zle riječi,
  kukavičke riječi,
  riječi u kojima Ti nisi mogao biti.
  Budi uza me kad trebam govoriti na nekom skupu,
  sudjelovati u nekoj diskusiji,
  razgovarati s braćom, sestrama.
  Daj mi nadasve, Gospodine,
  da moje riječi budu sjeme i da se oni koji prihvaćaju moje riječi mogu nadati bogatoj žetvi."  TEHNIČKE PROMJENE

  Kao što ste i sami mogli primijetiti ovog ljeta su stranice Prostora Duha doživjele nekoliko tehničkih promjena. One proizlaze iz činjenice da polako prelazimo na novi format i oblik stranice koji je najvećim dijelom smješten na serveru kojeg koristi Sacred Space (www.sacredspace.ie), originalna verzija ove molitvene stranice. Ta promjena neće donijeti nikakve bitne razlike s obzirom na strukturu i molitvenu ponudu stranice već će samo malo usavršiti tehničke mogućnosti stranice ponajviše što se tiče uređivanja iste.

  Iz gore navedenog razloga uvidjeli ste i doživjeli da, na primjer, više ne postoji izbornik datuma molitve na našoj stranici (www.prostorduha.net) već se klikom na link "Današnja molitva" prebacujete i dalje slijedite istu molitvu na stranici smještenoj na irskom serveru (www.sacredspace.ie/?lang=hr#advice).

  Isto tako doživjeli ste da, nažalost, novu verziju molitve nije moguće koristiti offline. Moliti offline sada možete jedino koristeći verziju molitve za ispis (printanje) koju možete naći na stranici gdje birate datum molitve.
  To što je stranica sada potpuno online ima neke prednosti, ali, dakako, i neke nedostatke. Do sada su se tekstovi molitvenih koraka mijenjali tek svakih 3-4 dana. Sada se tekstovi molitvenih koraka mijenjaju svakim osvježivanjem stranice ("refresh"). Nedostatak toga je da, ukoliko se želite vratiti na tekst molitvenog koraka koji ste prošli (npr. sa "Slobode" na "Božju prisutnost") ne vraćate se na isti tekst već na novi.

  Promjena servera donijela je i jednu neželjenu promjenu koje, do nedavno, nismo bili ni svjesni. To je izostanak linka "Vodič kroz molitvu" u svakodnevnoj molitvi. Uz svaki od šest molitvenih koraka svakodnevne molitve, na dnu popratnog teksta, nalazio se link "Vodič kroz molitvu". Klikom na njega otvarali su se novi "prozori" s tekstovima suvremenih isusovačkih pisaca koji su sadržavali praktične savjete kako poboljšati svoju molitvu i dublje doživjeti pripremne korake. Njima se dolazilo do središnjeg dijela molitve – teksta Svetog pisma. Do ponovnog umetanja tog linka unutar molitvenih koraka upućujemo vas na link www.prostorduha.net/vodic koji je na početnoj stranici Prostora Duha.

  Ova objašnjenja rezultat su vaših mailova u kojima ste nam ukazivali na probleme i poteškoće koje ste primjećivali na stranici. Uz mogućnosti da ispravimo neželjene pogreške ovakvi mailovi nam, u ovom stadiju razvoja stranice, daju i priliku da vaše primjedbe i želje uskladimo s tehničkim razvojem Prostora Duha.
  Na svakoj sličnoj dosadašnjoj ili budućoj primjedbi i/ili prijedlogu cijela ekipa Prostora Duha će vam od srca biti zahvalna. Ovakvi nas mailovi raduju jer se kroz njih vidi briga i zajedništvo koje postoji u ovoj našoj molitvenoj obitelji.  VAŠI DOJMOVI

  Hvala Vam za Vaše mailove u kojima iznosite svoje dojmove obzirom na našu stranicu, u kojima opisujete svoje iskustvo molitve 'preko' računala, u kojima opisujete kako ste uopće saznali za našu stranicu, u kojima iznosite ono što vas veseli u vašim životima, kao i ono što vas brine. Veseli nas što mnogi od vas s nama žele podijeliti svoja iskustva i što se smatraju dio naše molitvene obitelji. Ovdje donosimo samo neke od dojmova koji se nalaze na istoimenoj stranici (www.prostorduha.net/dojmovi) i zahvaljujemo svima koji su nam se javili.

  Svakodnevna molitva na Vašoj stranici postala je obvezni sadržaj u mom kršćanskom životu. Vrlo su dobro složena razmišljanja i sadržaji. Zahvaljujem Bogu za autore i nositelje ideje o korisnom kršćanskom kutku na ovom moćnom mediju. Želim Vam puno uspjeha i mudrost i providnost Duha Svetoga da sav daljnji rad bude na slavu i hvalu Trojedinog Boga
                Mara, Slavonski Brod

  Dok sam prije dva mjeseca čekala sa suprugom u Bolnici Dubrava na pregled, odšetali smo do bolničke kapelice, pomolili se i uočili Vašu e-mail adresu. Priznam i na kratko zaboravila. Nedavno sam je konačno otvorila i, iskreno, postala je najvažniji dio moje svakodnevice. Moja najčešća molitva je da ojača moja vjera, da postane stvarni dio našeg življenja. I upravo mi se čini da sam u pravi čas dobila veliku pomoć u tome na ovim stranicama. Kad ne stignem odvojiti vrijeme na radnom mjestu onda isprintam molitvu toga dana i ponesem kući. To činim i za dane vikenda.
                Ema, Zagreb

  Pomogli ste mi da budem bliže Isusu. Hvala vam...
               Marijana, SRB

  Hvala! Divno je biti zajedno u molitvi s tolikom braćom i sestrama koji čitaju ove stranice! Za nas koji mnoge sate provodimo pred zaslonom računala ovo je prava blagodat!
                Silvija, Zagreb

  Život mi se sveo na odlaske na posao i dolazak kući kada svega nekoliko sati dnevno mogu provesti sa svojom obitelji. Sve manje vremena pronalazim za molitvu zato je ova stranica spas za dušu poput moje jer mi omogućuje da s radnog mjesta započnem dan u skrušenom razgovoru s Bogom. Premda kratak, taj razgovor je izvor s kojeg se moja duša svakodnevno osvježava i prima snagu za sve izazove i poteškoće koje je očekuju. Hvala Milosrdnom Bogu i vama koji dovodite duše Božjem milosrđu!
                Natalia, Split

  Zahvaljujem Vam se na ovim prekrasnim stranicama, utjeha su našim napaćenim dušama. I nama, kao većini ovih dobrih ljudi koji traže utjehu, Vaša dobrota i požrtvovnost daju nam snagu. Teško je u ovim vremenima biti dosljedan, naročito kada si fizički sam bez ičije tople ruke ili riječi, možeš ti to, ili samo kreni Bog je s tobom. Sada sam našla Vas i slobodno mogu reći: Više nisam sama! Neka Vas dragi Bog čuva I blagoslovi!
                Branka, Osijek

  Sretan sam što sam pronašao vašu stranicu, poslije napornog i stresnog dana ova molitva je melem za moju dušu.
                Željko, Mostar (BiH)  POSJETITELJI - MOLITELJI

  "Kada molimo, nikada nismo sami" - tekst je koji možete pročitati na kraju svake molitve kada kliknete na "Amen". Vaši svakodnevni mailovi potpore, dojmova, zahvala i preporuka u molitvu dokaz su da je ova misao doista postala stvarnost. I ovdje se vidi da molitva koja je potpuno osobna, svojim duhom/Duhom toliko povezuje i ujedinjuje. To je nešto što nas jako raduje! Osobito nas raduje činjenica da iz dana u dan raste broj osoba koje koriste Prostor Duha kao izvor svakodnevnog poticaja na molitvu. Kako bismo vam što bolje dočarali tu činjenicu rasta broja molitelja na našim stranicama odlučili smo usporediti neke brojčane podatke. Za primjer smo uzeli rujan 2006. godine i rujan ove godine. Izloženi podatci uvjerljivo pokazuju kako raste ova molitvena zajednica, naša molitvena obitelj.

  Tako je u rujnu 2006. godine, kroz radni tjedan, Prostor Duha posjećivalo prosječno 239 osoba; a kroz dane vikenda 88 osoba.U rujnu 2007. se gotovo udvostručuje broj posjetitelja na ovim stranicama. Kroz radne dane prosječno je stranicu posjećivalo 456 osoba, a u dane vikenda 173 osobe.  PODRŽI PROSTOR DUHA

  1. Provjeri web stranicu svoje biskupije, župe ili slične organizacije. Imaju li link na Prostor Duha? Ako nemaju, zašto im ga ne preporučiti? Ako trebaju baner specifičnih dimenzija mogu nam se javiti i mi ćemo ga drage volje napraviti; a mogu iskoristiti i jedan od slijedećih banera:


  3. Jesi li stavio baner ili link na Prostor Duha na svoju web stranicu ili blog? Zamoli svoje prijatelje da to isto učine.

  4. Jesu li tvoje lokalne novine (župne ili druge) objavile neki članak o Prostoru Duha? Jesu li zainteresirani? Ako jesu, predloži im, ili čak ponudi materijal koji će im olakšati posao (mi ćemo ti drage volje poslati taj materijal). Ako nas neke novine ili magazin žele izravno kontaktirati na prostorduha[at]isusovci.hr, učinit ćemo sve da im iziđemo u susret.

  5. Jesi li ti, tvoja obitelj ili prijatelji, ikada razmišljali o donaciji Prostoru Duha? Ovakav doprinos pomogao bi da ova stranica što učinkovitije odgovori na duhovne potrebe onih koji još uopće ne znaju za ovu molitvenu ponudu. Svima koji su svojim darom ovu stranicu do sada podržali, od srca se zahvaljujemo.
  Ukoliko i ti imaš mogućnost i želju podržati rad ove stranice svojim novčanim darom, na dnu stranice na kraju svake molitve nalazi se link Podrži Prostor Duha na kojemu se nalazi opis kako to učiniti.  ZAVRŠNA RIJEČ I MOLITVA

  Što reći na kraju ovih Novosti?

  Dragi prijatelji Prostora Duha! Otvorite se Božjemu Duhu i dopustite mu da djeluje u vama i po vama. Vjerujte da ste sve što god zamolite i zaištete već postigli i bit će vam!
  Svatko ima svoj križ, ali budite poput Šimuna Cirenca i pomozite svojim bližnjima u nošenju križa – dopustite i vi, kada klonete, pomoć u nošenju vlastitog križa. Svi smo mi dio Kristove obitelji, dio smo Njegove beskrajne ljubavi, dio smo Crkve, darovani smo jedni drugima i trebamo se brinuti jedni za druge.
  Neka vam Krist, koji je svoju ljubav prema svakome od nas posvjedočio smrću na križu otkupljenja, podari Duha snage, ljubavi i trijeznosti kako biste mogli svjedočiti za Njega. Za to mole

  Miroslav, Tvrtko i Marijana

   

   

  Dosadašnje Novosti: Novosti #1, Novosti #2, Novosti #3, Novosti #4, Novosti #5, Novosti #6, Novosti #7, Novosti #8, Novosti #9, Novosti #10, Novosti #11, Novosti #12, Novosti #13, Novosti #14, Novosti #15, Novosti #16, Novosti #17, Novosti #18, Novosti #19, Novosti #20, Novosti #21, Novosti #22