Novosti #12
- prijateljima Prostora Duha -

U OVOM BROJU NOVOSTI:
Upiši se ovdje
za buduće Novosti


Bookmark and Share

Predragi,

vrijeme je za nove Novosti Prostora Duha. Kako smo se zadnji puta čitali u lipnju od tada pa do danas sakupilo se mnogo novina koje želimo podijeliti s tobom.
Najveća je svakako podatak da stranica Prostora Duha postoji na novoj adresi koja sada glasi: www.prostorduha.net. Ekipu koja je angažirana na Prostoru Duha ova činjenica jako raduje. Kada smo već kod ekipe ona je povećana za još jednog člana. Naime, početkom listopada pridružio nam se Višeslav Račić koji je bio aktivan, u smislu tehničke i ine podrške, u Duhovnim vježbama online koje ste mogli obaviti ove korizme. Nekima je, dakle, on novo lice, a nama stari prijatelj. Veselimo se što se odazvao našem pozivu te svoje znanje i vještine stavio svima nama na raspolaganje. Sada nas je, dakle, četvero!
Podsjećamo da ti se opet pruža mogućnost i prilika da obaviš (ako to još nisi) Duhovne vježbe u svakodnevici pod vodstvom p. Pavina i p. Kneževića. Ukoliko si u Zagrebu ili imaš mogućnost utorkom dolaziti u metropolu, u Palmotićevu, potičemo te da se svakako odazoveš i upustiš se u ovu duhovnu avanturu.
Kako ne živi čovjek samo o kruhu već i od riječi u ovim Novostima možeš pročitati par misli o zadnjoj knjizi p. Luke Rađe sj, Šalabahter za život koju toplo svima preporučamo. Jednom kad je uzmeš u ruke teško da ćeš je lako ispustiti prije nego što dođeš do završetka.
Naše Novosti ne bi bile Novosti bez dojmova koje ste nam poslali. Hvala na podršci koju nam u njima pružate. Kako smo dio velike molitvene obitelji raduje nas što molitvom na Prostoru Duha mijenjate i produbljujete svoju osobnu molitvu i odnos s našim Bogom.
Konačno, podsjećamo kako možeš pomoći u promociji Prostora Duha odnosno kako možemo postići da se i za nas čuje. Tko zna kome ovakav način molitve može pomoći ili koga može potaknuti na pozitivne promjene u životu...

Ove uvodne misli završavam s jednom pjesmom koju nam je poslala jedanaestogodišnja pjesnikinja Ivona iz Zagreba. Unatoč tome što je vrijeme nekako sve više sivo i hladno ona nas svojim stihovima želi razveseliti i ugrijati. Stoga razvedri svoje lice i dopusti da te ovi stihovi prožmu...

GLEDAJ U SVIJET

Gledaj u svijet dok ti se oči ne zatvore,
gledaj u nebo dok ti se oči ne umore!
Gledaj u drvo i svjež' zrak udiši,
gledaj u cvijet i ljepotu mu opiši!
Gledaj u lijepo, plavo more,
a iznad njega visoke gore!
Gledaj u sve ovo
i vidjet ćeš nešto novo!

Marijana

Nova adresa stranice Prostor Duha

Nova adresa stranice

Kao što su neki od vas primijetili kroz zadnjih smo mjesec dana na Prostoru Duha imali poteškoća sa serverom na kojem se nalazi naša stranica. To je ujedno i razlog zašto stranica molitvenih nakana (www.prostorduha.net/nakane) nije mogla biti osvježena, te tako brojne nakane koje ste nam poslali nisu mogle biti na nju stavljene. Zbog toga nam je iskreno žao, no nismo mogli utjecati na tehničke poteškoće. Bogu hvala kroz cijelo to vrijeme tekstovi svakodnevne molitve bili su uvijek dostupni.
Kako u svakome zlu ima i nekog dobra ova nas je novonastala situacija potakla da premjestimo Prostor Duha na novu web adresu: www.prostorduha.net.

/www.prostorduha.net
na vrh ::

Novi član ekipe

Zovem se Višeslav, prezivam Račić. Živim u Rijeci gdje sam završio Filozofski fakultet i postao profesor informatike i diplomirani pedagog. Od "malih nogu" aktivan sam na razne načine u župnoj zajednici, od pjevanja u dječjem zboru, čitača...
Iako sam se duhovno počeo mijenjati vjerojatno nakon krizme uvjeren sam da me u većoj privrženosti Crkvi i vjeri usmjerila Salezijanska klasična gimanzija koju sam završio, zatim studij dopisne Teologije koji sam nedavno, nakon 7 godina završio; a svakako je i pokretanje hrvatske inačice Prostora Duha doprinijelo svemu tome.
Ipak, na neki način prijelomnom godinom smatram 2006. kada sam, nakon par godina odustajanja, napokon odlučio otići u ljetni kamp Modrave koji vode isusovci iz Palme. Iako moja župa nije isusovačka, isusovci su nam susjedi, i prije Modrava bio sam upoznat s njihovom duhovnošću, prošao sam Duhovne vježbe, no te Modrave su bile nešto posebno. Teško je to opisati, najjednostavnije rečeno nakon toga ja više nisam bio ja. Počeo sam intenzivnije doživljavati vjeru i duhovnost.
Po povratku u svoju župu i tijekom narednih godina pokrenuo sam i vodio različite projekte na razini župe, a sve s ciljem da što veći broj župljana duhovno raste jer svi smo mi, redovnici kao i vjernici laici, pozvani djelovati u svijetu, služiti i truditi se rasti u vjeri.
A veza s Isusovcima pitate se...? Nakon prvih Modrava iduće sam godine pozvan u ekipu animatora na tim istim Modravama (što li su samo vidjeli u meni), što sam nastavio biti i narednih godina. Iako prostorno daleko (živim u Rijeci) postao sam bliži isusovačkoj duhovnosti i projektima koje vode isusovci, te sam uključen i u uređivanje stranice SKACa, pomoć u organizaciji Modrava i razne druge projekte koji oni vode ili podržavaju.
Što je sve ekipu Prostora Duha nagnalo da me pozovu za suradnju ne znam, kao ni koji me sve izazovi čekaju, no rado se odazivam na njihov poziv u nadi da ću svojim radom pripomoći jednom uistinu divnom projektu - molitve dostupne svima putem računala, a već dosta dugo i putem mobitela (što je meni posebno drago jer imam što raditi dok se vozim na posao). Vjerujem da će mi Gospodin dati snage i slobodnog vremena da mogu pridonijeti realizaciji i poboljšanju stranice Prostor Duha. Želim da i dalje Bog svojim blagoslovom blagoslivlja sve vas koji sudjelujete u ovoj on-line molitvi. Bvb

Višeslav Račić
na vrh ::

Duhovne vježbe u svakodnevici

P. Pavin s polaznicima DVS-a

Osim velikih duhovnih vježbi od 30 dana, te manjih koje variraju od tri pa do tjedan dana, postoji još jedna vrsta duhovnih vježbi, a to su duhovne vježbe u svakodnevnom životu. Zbog ritma života sve je teže naći ''komad'' vremena i spojiti nekoliko dana koje treba provesti u šutnji i sabranosti. No, i tu ima lijeka... O čemu se, zapravo, radi?!
Kao i mnogo puta do sada nudi se prilika za obavljanje Duhovnih vježbi u svakodnevnom životu. One će se obavljati u vremenskom razdoblju od 12. siječnja pa do sredine lipnja 2010. godine i to u rezidenciji Družbe Isusove, u Palmotićevoj 31, u Zagrebu. Ako ste zainteresirani prijaviti se možete najkasnije do 1. prosinca 2009., a prijavu možete uputiti dvojici naših patara:
p. Zdravko Knežević, sj
mail: zdravkoknezevic222@gmail.com
tel: 098/ 518 - 1131 ili 095/ 850 - 8930

p. Slavko Pavin, sj
mail: paterpavin@gmail.com
tel: 098/ 172 - 6696 ili 091/ 548 – 8423

Ukoliko se odlučite prijaviti na DVS prije samih duhovnih vježbi obavezan je susret i razgovor s jednim od voditelja. Svima koji će započeti ovaj duhovni hod želimo plodonosne duhovne vježbe.
"Update": prijave završene zbog popunjenja broja sudionika.

www.skac.hr
na vrh ::

PD na Facebook-u i na Twitter-u

Dodaj PD na svojoj Facebook i Twitter stranici

U prošlim ste Novostima saznali kako stranica Prostora Duha postoji i na društvenoj mreži "Facebook". Već nekoliko dana postoji mala promjena vezana uz to. Otvorili smo, naime, novu službenu "stranicu" na "Facebook"- u koja se nalazi na adresi: www.facebook.com/pages/Prostor-Duha/88983798149.
S istim ciljem okupljanja svih osoba koje koriste Prostor Duha na jednom mjestu nedavno smo otvorili i našu "Twitter" stranicu.
Ukoliko koristiš Facebook ili Twitter pozivamo te da nas dodaš na svoj profil kako bismo i na taj način ostali povezani u ovom virtualnom svijetu. Prostor Duha možeš dodati klikom na:
www.facebook.com/pages/Prostor-Duha/88983798149
www.twitter.com/ProstorDuha

 
na vrh ::

Preporuka: Svima treba "Šalabahter za život"

P. Luka pojašnjava, na svoj jedinstveni način, neka pitanja vjere, razbija predrasude, progovara o tabuima...

Studentski katolički centar (SKAC) Palma izdala je 2008. godine novo djelo p. Luke Rađa SJ naslova Šalabahter za život. Kao što možete pročitati u Predgovoru "najnovija knjiga p. Luke obradovat će prije svega one koji ga poznaju i rado čitaju njegova djela, ali… i sve one koji se prvi puta susreću s Lukinim tekstovima."
Svatko od nas se u ovom užurbanom i stresnom vremenu susreće s mnogo različitih ozbiljnih, pa čak i egzistencijalnih pitanja – bilo da se ona nameću nama, bilo da nas za savjet i/ili mišljenje pita kolega s radnog mjesta, susjeda, prijatelj/ica. Kroz mnoga poglavlja, ovdje izdvajamo tek neka: Bog, Crkva, Duhovnost, Vjerska praksa, Magija, Karizmatici, Molitva, Vjera, Moralne dvojbe, Grijeh i oprost, p. Luka upućuje nas, na svoj jedinstveni ponekad luckast, ali uvijek lucidan i jednostavan način, u naučavanje Crkve, razjašnjava i pojašnjava neka komplicirana pitanja vjere, razbija predrasude, progovara o tabuima. Na svoj izuzetno osebujan način p. Luka progovara o životu.
Što, zapravo, ovu knjigu čini toliko 'životnom'?
Ona donosi mailove koji su bili upućeni p. Rađi u vrijeme dok je radio s mladima u Palmi. Sadrže pitanja s kojima se svatko od nas susreo ili se susreće u svojoj svakodnevici. P. Luka se trudi odgovoriti na svako postavljeno pitanje izravno i direktno (kako god neka pitanja bila delikatna), kratko i jasno s onom osobitom isusovačkom mudrošću. Pri tome svatko od nas ima slobodu prihvatiti i usvojiti ponuđeni odgovor ili ne.
Trebate li je pročitati ili ne?
Završavamo ovaj kratak pregled donoseći dio Lukinog odgovora iz poglavlja o slobodi i savjesti:
"Katoličanstvo čovjeka odgaja za realan život, ne tovari mu na leđa nepodnošljive terete, računa s čovjekom kao slabim i nesavršenim. Jasno mu određuje prioritete. Ne bavi se kukoljem nego žitom – kako bi žito svojom bujnošću marginaliziralo kukolj. Katoličanstvo luči u čovjeku područje psihičkog od područja duhovnog… Krist je osloboditelj od krajnosti. On od slabih čini svete premda oni i dalje ostaju slabi."
P. Luka gleda Boga koji nas grli kroz stvarnost oko nas. On ga vidi tamo gdje se i mi trenutno nalazimo. Mudrost je to koja je veliki dar. Možda je svatko od nas stekne čitajući retke ove zanimljive knjige…

www.skac.hr
na vrh ::

Dojmovi posjetitelja

Od zadnjih Novosti na naš su email stigli mnogi vaši dojmovi. Za svakog od njih vam radosno i iskreno zahvaljujemo. Ovdje smo istaknuli tek neke od njih dok sve ostale možete pročitati ovdje: www.prostorduha.net/dojmovi

Zahvaljujem na ovoj stranici bez koje ne prolazi više niti jedan moj dan. Tu osjećam snagu, vjeru, ljubav, inspiraciju,... Tu  otkrivam sve veću  ljubav prema svima, a pogotovo  prema Bogu. Osjećam kako moja vjera raste i jača, a ujedno pronalazim pitanja, odgovore i nadahnuće.
             Jasna, Đakovo

Hvaljen Isus i Marija! Svjetlost je velika ova stranica u tmini surove svakidašnjice. Bog Vam dao duhovnu snagu, a materijalna sredstva providnost Njegova i milosrdnost ljudska osigurala kako bi stranicu održavali jer je suvremenom čovjeku doista potrebna. Obilje blagoslova!
             Saša, Mostar (BiH)

Oduševljena sam Vašom stranicom. Svako jutro prvo otvorim ovu stranicu i pomolim se, onda nastavljam s poslom.Zahvaljujem Vam i Bog Vas blagoslovio.
             Đuli, Split

Kako je lijepo započeti dan s Isusom, s Marijom, osjetiti da vas obavija Duh Sveti, da vas Bog voli takvima kakvi jeste, kako je lijepo započeti dan s Vama. Sve dok nisam otkrila Vašu stranicu gotovo da nisam ni znala tko su zapravo „Isusovci“. Oduševljena sam s Vama i Vašom stranicom. Dragi moji, da li ste svjesni koliko je Isus ponosan na Vas. Srdačan pozdrav!
             Katica

Hvala vam na ovoj stranici! Molim s vama svaki dan od kad sam slučajno (ako je to bilo slučajno) pronašla ovu stranicu, nešto se u mome srcu prelomilo, hvala Isusu, Majci Božjoj i Duhu Svetom na milostima koje mi pružaju!
             Ana, Bjelovar

www.prostorduha.net/dojmovi
na vrh ::

Podrži Prostor Duha

Jedan od banera Prostora Duha

Ukoliko želiš pomoći da se što više ljudi upozna s postojanjem ove stranice postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti:

Provjeri web stranicu svoje biskupije, župe, zajednice i sl. imaju li link na Prostor Duha? Ako ga nemaju možeš im ga preporučiti. Ako trebaju baner specifičnih dimenzija mogu nam se javiti, a mi ćemo im ga rado napraviti.

Jesi li stavio baner ili link Prostora Duha na svoju web stranicu ili blog?

Jesi li preporučio Prostor Duha osobama koje imaš na svojoj Facebook ili Twitter stranici?

Jesu li tvoje lokalne novine (župne ili druge) ikad objavile neki članak o Prostoru Duha? Ukoliko su za to zainteresirane predloži im ili ponudi materijale koji će im olakšati posao (mi ćemo ti ih rado poslati). Ako nas neke novine ili magazin žele izravno kontaktirati to mogu učiniti na prostorduha[AT]isusovci.hr. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da im iziđemo u susret.

Održavanje, a osobito promocija stranice Prostor Duha imaju i neke financijske troškove. Ako imaš želje i mogućnosti pomoći kako bi ova stranica što učinkovitije odgovorila na duhovne potrebe mnogih osoba koje se nalaze u ovom virtualnim svijetom to možeš učiniti preko ove stranice: www.prostorduha.net/podrska.htm. Unaprijed ti zahvaljujemo na tvome daru!

www.prostoduhe.net/podrska.htm
na vrh ::


Završna riječ

Ove Novosti završavamo mislima koje su zapisane na jednoj kapelici u Gornjoj Bavarskoj. Bile nam one izvor trajnog nadahnuća u svakodnevnim odnosima jednih prema drugima:

Jezik ljubavi

Ako ne prosuđuješ i ne osuđuješ nijednog čovjeka
draže mi je nego da si sve svoje imanje i posjed podijelio siromasima.
Ako opraštaš svom neprijatelju
draže mi je nego da bos hodočastiš k
sv. Jakovu u Compostelu u Španjolskoj i na svakoj se milji bičuješ.
Ako kojem čovjeku štogod dobro ispripovjediš ili pročitaš iz Svetog pisma
draže mi je nego da 7 godina živiš samo o kruhu i vodi.
Ako poštuješ i najmanjeg čovjeka i ne uznosiš se nad njim
draže mi je nego da sagradiš most i sve ljude,
koji preko njega prelaze,
primaš na konačište.


U Kristu povezani za tebe mole

Višeslav, Miroslav, Tvrtko i Marijana

 
na vrh ::
Dosadašnje Novosti: Novosti #1, Novosti #2, Novosti #3, Novosti #4, Novosti #5, Novosti #6, Novosti #7, Novosti #8, Novosti #9, Novosti #10, Novosti #11, Novosti #12, Novosti #13, Novosti #14, Novosti #15, Novosti #16, Novosti #17, Novosti #18, Novosti #19, Novosti #20, Novosti #21, Novosti #22
 
Klikni ovdje ako se želiš ispisati iz naše mailing liste ili ovdje ako se želiš upisati za buduće Novosti.