Hvaljen Isus i Marija!

Nakon gotovo godinu dana od zadnjega broja pred tobom se nalaze Novosti Prostora Duha. U radosti izbora novoga pape Franje, isusovca, donosimo radosni i novosti vezane uz tehničke promjene naše mrežne stranice. Svi vi koji redovito posjećujete naše stranice primijetili ste da se dizajnom, ali i mnogim novim mogućnostima stranica poprilično razlikuje od onoga na što ste možda do nedavno navikli. Upravo zbog navedene činjenice imali smo (i, nažalost, još uvijek imamo) povremenih problema s funkcioniranjem najnovije verzije stranice. Nadamo se, međutim, i radimo na tome da tih problema bude što manje odnosno da ih u konačnici u potpunosti eliminiramo. One koji našu stranicu nisu već neko vrijeme posjetili potičemo da to učine kako bi se upoznali s njezinim novim načinom funkcioniranja. Svrha i cilj stranice Prostor Duha bio je, međutim, i ostao nepromijenjen: potaknuti nas i pomoći nam da molimo uz zaslone svojih osobnih računala, tableta, pametnih telefona i na taj način razvijati osobni, intimni, odnos sa svemogućim Bogom u obavezama svakoga dana.

Radujemo se što podržavate i pratite Prostor Duha na društvenim mrežama. One nama, korisnicima mrežne stranice, omogućuju bržu i neposredniju komunikaciju. Zahvaljujemo na vašim komentarima, prijedlozima kao i na dojavi informacija kada nešto na našoj stranici nije funkcioniralo kako je trebalo. U svemu tome mi, ekipa koja je angažirana na ovome projektu, vidimo brigu jednih za druge. Doista smo jedna velika molitvena obitelj.

Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, potiče nas na osobito promišljanje i preispitivanje kako živimo svoju vjeru u svakodnevici svojih obiteljskih, školskih, radnih i drugih obaveza. Promatramo Isusa kako strpljivo i ponizno nosi svoj križ. Ne samo da ga nosi, već pod njegovim teretom pada. Unatoč iscrpljenosti i boli koju proživljava tješi žene, tješi svoje učenike – Isus i na križnome putu brine za druge.
Kako mi nosimo svoje križeve? Možemo li smoći snage i ljubavi i odvratiti pozornost od naših žuljevitih ruku i rana i usmjeriti pogled k braći i sestrama koji se ne mogu podići nakon pada pod svojim križevima, već ostaju priklješteni pod njihovom težinom. A danas je takvih mnogo: usamljenih, bolesnih, napuštenih, gladnih, onih koji su bez posla, onih koji rade, a ne primaju plaću...

Možemo li dopustiti da nas ovaj Uskrs - molitva, euharistija - promijeni i da nekom bratu ili sestri, bliskom ili dalekom, budemo Šimuni Cirenci i barem malo olakšamo teret križa?

Marijana

Tko se brine za Prostor Duha?

Ekipa PD-a

Ekipa PD-a: Miroslav, Tvrtko,
Marijana i Višeslav

Mnogi od vas se mailom ili preko Facebooka, zahvaljuju osobama koje se brinu za ovu našu i vašu molitvenu stranicu. Znajte da nam je svaka pristigla poruka velika podrška i poticaj za daljni rad oko stranice. Jer, priznajemo, ponekad nije lako odvojiti od svog slobodnog vremena vrijeme za brigu oko Prostora Duha. Podsjećam vas, ili upoznajem, s ljudima koji se trude da ovaj Prostor
nastavi biti prostor molitve, slobode i rasta - da ostane prostor Duha: Marijana, Višeslav, Miroslav i autor ovih redaka, Tvrtko. Činjenica je da svatko od nas četvero živi svoje pozive i obveze u četiri različita grada (dvije države). Zbog te činjenice pokušavamo se barem jednom godišnje susreti kao "ekipa PD-a", kako sami sebe zovemo. Taj
susret nam pomaže da se osvrnemo na proteklu godinu, uočimo poteškoće i izazove, razmjenimo ideje, eventualno isplaniramo iduću godinu. Jedan od takvih susreta dogodio se prije nekoliko mjeseci u Samoboru. Fotografija koju vidite uz ovaj tekst nastala je na starom gradu nad Samoborom. Mi kao ekipa koja uređuje PD trudimo se susresti barem jednom godišnje. Nadamo se da će se dogoditi jednom i susret molitvene obitelji Prostora Duha - svih vas koji koristite ovu stranicu za svoju molitvu: da organiziramo susret, druženje ili molitvu svih nas zajedno. Evo - još jedna ideja koju ćemo, nadam se, i ostvariti u budućnosti. Do tada, čujemo se u molitvi... ツ

:: na vrh ::Tvrtko

Nove tehničke mogućnosti

prijava

Zasigurno ste već primijetili da stranica Prostor Duha već neko vrijeme ima novi izgled. Stranica je u potpunosti prilagođena novim web tehnologijama. Koristi ideju koja se naziva responzivni dizajn, tj. prilagođava se uređaju koji netko koristi. Dodana je i mogućnost slušanja meditativne glazbe koja se aktivira kada pokrenete molitvu za određeni dan.

No nedavno smo, u želji da vama koji molite još više omogućimo ulazak u smirenost molitve, omogućili podešavanje dodatnih postavki na samoj stranici. S desne strane ekrana na kojem čitate primijetit ćete logo putem kojeg se možete prijaviti u sustav. Da bi to mogli napraviti prvo ćete se morati registrirati. Nakon registracije prijavljujete se sa svojim korisničkim imenom i zaporkom.

Koristeći isti simbol pristupa se "korisničkom panelu" s dodatnim mogućnostima. Opcija background nudi mogućnost da promijene slike u pozadini stranice. Ukoliko vam predložena brzina molitve ne odgovara, korištenjem opcije "fade speed" možete usporiti ili pak ubrzati molitvu (promjenu "slajdova"). Ukoliko želite promijeniti glazbenu podlogu koja prati meditaciju možete iskoristiti opciju musici odabrati. Konačno, ukoliko je tekst molitve za vas premalen, isti možete povećati korištenjem opcije "text size". Odabrane mogućnosti ostaje pohranjene do sljedeće promjene. Ipak da bi se pri svakoj molitvi one mogle i koristiti morate se uvijek prijaviti u sustav.

Nadamo se da će ovo dodatne mogućnosti doprinijeti da se još lakše opustite tijekom tih nekoliko minuta molitve te da u miru osluškujete što vam govori Božja riječ.

Korištenje ovih dodanih postavki za sada nažalost nije dostupno na smartphone uređajima. Radimo na tome. ツ

:: na vrh ::Višeslav

Duhovnost (pape Franje i) sv. Ignacija

križ

Krenimo od središnje istine naše vjere. Po krštenju se između Boga i čovjeka stvara vječna povezanost: Duh Sveti postaje utemeljitelj povijesti jedne osobe, povijesti koja tim činom postaje božanska, ali koja u isto vrijeme ostaje i ljudska povijest – dugo vrijeme razvoja svoje slobode kroz razna "da" i "ne". Svatko, dakle, stvara svoju vlastitu duhovnost koja nije ništa drugo nego život Duha u njemu.

Postepeno se čovjekov unutarnji život razvija, molitva se ukorjenjuje, stišava se. Razlučivanje čini jasnijim razne odnose i izbore, djelovanje milosti Božje stvara duhovno biće koje sada postaje sposobno služiti u istini. U svemu tome samo je iskustvo učitelj: teorija tu mnogo ne pomaže. Ostaje pitanje: po čemu je dakle duhovnost sv. Ignacija specifična?

Ignacije želi bez prestanka "činiti volju" Božju. Ali do tog Boga se ne može doprijeti nekim točno određenim putem kroz prepreke i "noći". On se objavljuje kao kreativna snaga koja zahtjeva suradnju u duhu poniznosti, ali istovremeno i u duhu inicijative i akcije. Kršćanin dijeli svoju vlastitu krhkost s onom Kristovom. Zbog toga on čini da ona "luda" Božja čežnja za društvom utemeljenim na ljubavi postane i njegova čežnja, on se potpuno predaje toj službi koja mu otkriva sve Božje tajne. On tako postaje "kontemplativan u akciji".

Ignacije počinje svoje "Duhovne vježbe" predstavljanjem odnosa Stvoritelja i stvorenja. Oboje su vođeni istom ljubavlju u Bogu koji se po svom Sinu bezuvjetno predaje ljudima. Čovjek odgovara na tu ljubav kroz potpuno sebe-darje. Tako više ne postoji sveto ili profano, ni naravno ili nadnaravno, ni umrtvljenje ili molitva jer isti je Duh koji čini da se može "ljubiti Boga u svim stvorenjima i sva stvorenja u Bogu".

Je li to razmišljanje samo još jednog optimiste? U stvarnosti je to pogled vjere koja smještava čovjeka i svaki njegov trenutak u njegovu sadašnjost, onu koja mu je darovana i koja tvori njegovo duhovno biće.

Ostaje činjenica da je čovjekov otklon od ljubavi uvijek moguć. I Ignacije se pita: na koji se način jasnoća Božjeg postupanja može toliko zatamniti u svojoj savjesti? I zbog toga predlaže "pravila za razlikovanje" pokreta koji prožimaju ljudsko srce. Ta pravila nisu njegov izum jer je njihov sadržaj bio dio tradicionalne mudrosti. Ali za njega "razlikovanje duhova" postoji u službi odluke to znači slobodnog čina po kojemu čovjek usmjerava svoj život i ostaje mu vjeran kroz sve dane svog postojanja, bez obzira što život donio.

Ovdje dolazimo do točke u kojoj se najjasnije pokazuje originalnost ignacijevske duhovnosti. Ona je sažeta u samom podnaslovu Duhovnih vježbi: "Tražiti i nalaziti Božju volju uredivši svoj život". Bez sumnje, u životu postoje trenutci koji zahtijevaju od nas odluku velike važnosti. Ali, kada se radi o vjernosti Bogu tada ne postoje male odluke. Svaki slobodan čin je mjesto susreta s Bogom kao što je i svako prihvaćanje trenutka sadašnjosti novo otkriće djelovanja Duha: razlučivanje se čini iz sadašnjosti, u njenoj složenosti ili njenoj jednostavnosti. Tada si postavljamo pitanja koja donose na vidjelo mogućnosti ili pogreške i koja omogućuju da otkrijemo u konkretnosti vlastitog života što je volja Božja.

Ignacijevska duhovnost se dakle ne može definirati nikakvom formulom ili okvirom: ona ne vodi ni prema prakticiranju neke vrline, kao na pr. siromaštva ili poslušnosti, ni prema nekoj određenoj vrsti apostolata, kao na pr. brizi za bolesnike, umiruće, ili, pak, prema nekoj društvenoj kategoriji. Ona, naprotiv, dopušta da se dosegne do središta sveopćeg poslanja Crkve i pripravlja za to poslanje muškarce i žene koji žele, po milosti Božjoj, biti potpuno slobodni i raspoloživi.

:: na vrh ::Maurice Giuliani sj

Jesi li za ples - s uskrslim Kristom?

ples

Da ti priđe Isus i zamoli te za ples... bi li zaplesao/la s Njim?

Ples i uskrsnuće
Detalj s vrata crkve u Kamerunu na vrlo zanimljiv način izražava različitost i radikalnu novost koju donosi uskrsnuće. Ples! Izraz slavlja i radosti, nade i veselja. Ali ne bilo kakav ples - to je ples Isusa i anđela, konačno pomirenje ljudskog i božanskog! Plešu zajedno, istim korakom, usklađeni jedan s drugim, i iznad svega uživaju, uživaju u toj radosti.

Bi li ti zaplesao/la s Njim? Plešeš li?
Znaš li tijelom slaviti Kristovo uskrsnuće - Krista u svom životu?

Tvoje tijelo
Kako živiš svoje tijelo - tu dimenziju svog života? Bojiš li se svog tijela? Jesi li gospodar svog tijela? Iživljavaš se nad njime? Iskorištavaš ga? Smatraš ga nečime što treba ukrotiti? Brineš li se za njega? Isključuješ ga iz svog života? Prezireš ga kao nešto manje vrijedno - naspram duha ili duše? Njeguješ svoje tijelo? Osjećaš li se ugodno u njemu?

Bi li u tom tijelu zaplesao/la s uskrslim Kristom?

Bog živi tijelo
Bog? Bog živi tijelo, živi po tijelu, živi u tijelu! Bog se utjelovio - Riječ je tijelom postala! Po svom utjelovljenju posvetio je i tvoje tijelo! U svome tijelu Krist je uskrsnuo! Između ostalog rekao je da je tvoje tijelo Hram Duha Svetoga!

Tvoj životni ples
Mogu li ljudi po tvom životnom plesu vidjeti da si Kristov učenik/ca? Mogu li prema tome kako živiš svoje tijelo, kako se "osjećaš" u svom tijelu, razumjeti da je i tijelo važna dimenzija življenja tvog kršćanskog poziva?

Što ćeš odgovoriti sljedeći put kad te Krist upita: "Jesi li za ples?"

:: na vrh ::Tvrtko

Dojmovi posjetitelja

Na našu email adresu (dojmovi@prostorduha.hr) pristigli su mnogi mailovi s vašim pitanjima, pohvala, kritikama, prijedlozima, sugestijama i dojmovima. Svima nama koji smo angažirani na stranici Prostor Duha mnogo znače misli koje podijelite s nama. Neke misli dijelimo sa svima.
Ujedno koristimo priliku i potičemo da nam se javite sa svojom povratnom informacijom: kako molitva na stranicama Prostora Duha utječe na vaš molitveni život, razvija li se i raste možda vaš osobni odnos s Bogom...? Unaprijed zahvaljujemo za sve što ćete u budućnosti željeti podijeliti s nama, molitvenom obitelji Prostora Duha.

Prošlo je više godina otkad sam prvi puta otvorila Vašu stranicu gladna duhovne utjehe i "infuzije" vjere, kad mi je u teškim trenucima ponestalo snage da je potražim u srcu. Iako mi je bilo u početku čudno moliti uz računalo ubrzo sam se navikla i svakog dana, ponekad i više puta dnevno, dolazila samo makar povirit i zamislit se u molitvi jer tako nisam bila sama. Znala sam da sa mnom uz Vas mole mnogi. Želim Vam svako dobro i Bog Vas blagoslovio. (S.)

Svako jutro prije posla uz kavicu svratim u Prostor Duha i nađem poticaj za tekući dan. Hvala za divan početak svakog dana. (Ž.)

Često svratim na vaše stranice jer mi donose mir, poticaj, snagu, ljubav na način kako prikazujete i podučavate Riječ Božju. Hvala vam! Blagoslov Božji uvijek bio s vama. (S.K.)

Hvaljen Isus! Godinama nalazim mir na vašoj stranici. Veseli me što ste uveli zvučnu podlogu. (D.)

Poštovani, hvala Vam što uređujete iznimno korisne internetske stranice i na taj način širite prostor Božjega Duha. (I.)

Dragi moji, samo sam vas htjela podsjetiti da nam puno značite. Sjesti za računalo i pomoliti se Bogu je predivno. Hvala vam na svemu što činite. Neka vas Duh Sveti i nadalje prati u svim vašim nakanama i djelima! (A.)

:: na vrh :: dojmovi.prostorduha.hr

Radi, moli, voli. Misli i meditacije za radosniji život (sveti Ignacije Lojolski)

Radi, moli, voli

Nadahnute Ignacijevim geslom "tražiti Boga u svim stvarima", misli i meditacije sadržane u ovoj knjizi nude bogatstvo ignacijevske tradicije lako primjenjive u svakodnevnom životu. Meditaciju su tako zamišljene da ne zahtijevaju puno vremena: svaka od njih, uz nekoliko misli sv. Ignacija sadrži i tri posebno istaknuta konkretna poticaja za molitvu: razmisli - koji povezuje meditaciju sa svakodnevnim životnim situacijama; predoči - pomaže da živo predočimo evanđeoski prizor povezujući ga pritom s temom meditacije; i upamti - koji nudi jednostavnu misao koja se lako pamti i srcem usvaja kako bi pozitivno utjecala na život.

"Ignacije je znao - a mi trebamo naučiti - kako na radnome mjestu nije potrebna još jedna teorija ni sustav, nego živa Isusova prisutnost. Kako u poslu tako i u životu općenito - to je jedino što ima učinka."

 

:: na vrh ::www.verbum.hr

Podrži Prostor Duha

Pomozi nam proširiti Riječ o Prostoru Duha. To možeš učiniti na razne načine:
Provjeri na web stranici svoje biskupije, župe, molitvene zajednice...: postoji li na toj stranici link prema Prostoru Duha? Ako ne, zašto ne kontaktirati ih i predložiti im da ga stave?
Imaju li tvoji prijatelji svoju osobnu stranicu ili blog? Zamoli ih da uvrste na njih i link na Prostor Duha.
Podijeli sa svojim prijateljima na Facebooku ili Twitteru kako ti je Prostor Duha pomogao u tvojoj molitvi. Možda nekoga potakneš da i on proba moliti zahvaljujući svojem računalu.
Znaš nekoga tko bi mogao biti zainteresiran za Novosti Prostora Duha?
Proslijedi ovaj mail osobama koje bi to moglo zanimati.

:: na vrh ::Tvrtko

Završna riječ

Završavamo ove Novosti Prostora Duha Molitvom sv. Ignacija:

Ja ljubim te, o Bože moj, da mogu biti sasvim tvoj! Ja Tebi dajem sebe sva, daj da me milost očuva!
Očisti moje sjećanje, da samo misli na tebe. Prosvijetli duh i razum moj, iz njega sve zlo otjeraj.
Nek' volja uz te pristaje, nek' srca nam se udruže, što posjedujem, što jesam, sve tebi rado uzvraćam.
Od tebe sreća dolazi. Sve nek' se tebi povrati, kud želiš, mene šalji ti, sve tebe neka proslavi.

A milost svoju, ljubav svu, o Bože, meni podaj nju! Toliko s njome bogat sam da drugo sve sad ostavljam. Ti budi moj, a ja sveđ tvoj u vječnoj sreći blaženoj!

Dragi posjetitelji i molitelji Prostora Duha
Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam urednički tim Prostora Duha
.

:: na vrh ::Tvrtko, Miroslav, Višeslav i Marijana