Hvaljen Isus i Marija!
Dragi članovi molitvene obitelji Prostora Duha ponovo šaljemo novi broj Novosti. Ove šaljemo u horizontu završetka liturgijske godine i u svjetlu nove liturgijske godine koja počinje prvom nedjeljom adventa odnosno došašća.

Svetkovinom Krista Kralja papa Franjo završio je Godinu vjere koju je 11. listopada 2012., na pedesetu obljetnicu otvorenja Drugog vatikanskog sabora, otvorio papa emeritus Benedikt XVI svojim apostolskim pismom Porta fidei odnosno Vrata vjere. Namjera ove Godine vjere bila je, kako čitamo u pismu, ponovno otkriti put vjere da bi se sve jasnije iznosilo na vidjelo radost i obnovljeni zanos susreta s Kristom.

O putu govori i prvi psalam u Bibliji kao i početak staroga ranokršćanskoga spisa Didahe. Dva su puta: put života i put smrti. A velika je razlika između ta dva puta. Nerijetko se, naime, događa da se vjernici više brinu za društvene, kulturne i političke posljedice svoga zauzimanja dok na vjeru gledaju kao na nešto što se samo po sebi podrazumijeva u zajedničkom života.

Godina vjere koja je iza nas trebala nas je podsjetiti koliki smo dar dobili, te nas ojačati da u svojoj svakodnevici izabiremo pravi put, put spasenja, put koji često od nas traži žrtvu i odricanje, ali put koji vodi u vječnu radost i vječni život.

Zahvalimo na svemu što smo dobili u protekloj liturgijskoj godini i budimo otvorena srca za sve što nam Gospodin želi darovati u ovoj koja je pred nama. Ne zaboravimo - pozvani smo na život, na život u izobilju, a ne na životarenje.

Marijana

Stranica Google+ Prostora Duha

Facebook je zasiguno najkorištenija društvena mreža, no nije i jedina. Sljedeća po stopi korištenja je Google+. Iz tog razloga odnedavno smo kreirali kanal Prostora Duha i na Google+ mreži. Vizualno prilagodljivija od Facebook-a, vjerujemo da će privući i tvoju pažnju. Ukoliko već koristiš Google+ pozivamo te da dodate Prostor Duha u svoje krugove ili nas samo pratite. Stranica se nalazi ovdje. Sigurni smo da ćete i tamo naći dodatne duhovne poticaje kao i na samoj stranici www.prostorduha.hr.

:: na vrh ::Višeslav

Adventska duhovna obnova 2013.

Prostor Duha te poziva da kroz nadolazeće tjedne odvojiš vremena za vlastitu duhovnu obnovu na temu 'Bog koji dolazi'.

Obnova se sastoji od četiri susreta, četiri molitve ili meditacije koje će ti pomoći u tvom iščekivanju i pripremi za Kristov dolazak. Možeš ih proživjeti sve četiri kroz samo jedan dan ali ih možeš koristiti i kroz četiri tjedna došašća - jedan "susret" za jedan tjedan.

Kreni polagano, pronađi svoj ritam. Mnogo je prednosti ako uđeš u obnovu bez žurbe - Bog je strpljiv! Svakako ćeš neke misli i pitanja doživjeti osobnije i vraćat ćeš se na njih i izvan vremena molitve.

Na samoj stranici obnove pronaći ćeš i tekst obnove u PDF verziji - ako si je želiš isprintati i tako ne ovisiti o internetskoj vezi ili uređaju kojim se spajaš na internet. Slobodno proslijedi adresu obnove ili ovaj PDF i drugima koji bi mogli biti zainteresirani.

:: na vrh ::retreats.sacredspace.ie/hr

Molitva uz video "Potraga života"

Što je u konačnici temelj mog života?

  1. Na uobičajen način pripremit ću se za molitvu (naći mjesto, vrijeme, odlučiti duljinu molitve, osigurati si mir), a pripazit ću i na tehničke pojedinosti (uvjeriti se da je zvuk na mom računalu / tabletu uključen i sl.)
  2. Tražiti od Boga milost da u meni poraste želja da on bude temelj mog života
  3. Pogledati video
  4. Ova osoba je u potrazi za nečim.
  5. Sa stabla padaju razni plodovi. Nijedan od njih ne čine ovu osobu potpuno sretnom.
  6. Gledam svoj život, moje odnose u obitelji, odnose s kolegama, moja prijateljstva, moju okolinu: je li moj život ispunjen potragom za nečim što bi me ispunilo? za nečim što bi mu dalo smisao?
  7. Razgovaram s Bogom, kao što bi sv. Ignacije rekao: "kao kad prijatelj govori prijatelju ili sluga svojem gospodaru." Mogu Mu zahvaliti, postaviti Mu pitanje, poslušati što mi želi reći…

:: na vrh :: 

Fotografije za ekran tvog računala

danMedija

Napravili smo novu sliku za tvoj ekran (radnu površinu odnosno "desktop"). Na nju smo dodali i jednu prelijepu misao p. Ante Gabrića sj: "Treba gorjeti i izgorjeti… a mi dimimo! Zašto ću ja dimiti molim vas lijepo!?"
Koristimo ovu priliku da te podsjetimo i na ostalih desetak sličnih fotografija koje sve možeš pogledati i preuzeti na adresi dodatno.prostorduha.hr/desktop.

:: na vrh ::dodatno.prostorduha.hr/desktop

Pray as you go

danMedija

Ideja za nastanak stranice Pray as you go nastala je, sada već davne, 2005. godine i to od strane isusovca Petera Scallya. Ideja je bila da se molitva koja je na engleskom jeziku može 'skinuti' na MP3 uređaj i slušati u pokretu: na putu za posao, u šetnji, u autobusu, vlaku…

Molitva, koja traje oko desetak minuta, sastoji se od glazbe (koja se kasnije pokazala jako važnom), kratkim riječima uputa kao uvoda u molitvu te slušanja biblijskoga odlomka s konkretnim pitanjima upućena osobi slušatelju.
Kako i sami imamo iskustvo da nam je ponekad teško odmah ući u molitvu glazba na Pray as you go služila je upravo kao odličan uvod i priprema za molitvu.

Sama je stranica Pray as you go zaživjela početkom korizme 2006. godine. Do 2010. godine na stranici Pray as you go mogle su se skinuti samo molitve za radni tjedan, ali zahvaljujući poticajima slušatelja i molitelja koji su počeli redovito koristiti ovu stranicu nastale su molitve i za vikend.

Ideja da se moli posredstvom MP3 uređaja ili u današnjim okolnostima putem pametnih telefona koji imaju internet vezu svidjela se mnogima pa su slične stranica nastala na portugalskom jeziku, poljskom, španjolskom, mađarskom, vijetnamskom…

Od listopada ove godine na stranici Pray as you go dostupni su (za slušanje putem Interneta ili za 'skidanje' na MP3, pametan telefon, računalo) razmatranja, na engleskom jeziku, za molitvu krunice. Ujedno je u tijeku otvaranje Pray as you go nove mrežne stranice.

Isusovci imaju poslanje ići na krajnje granice, ne samo u geografskom, već i u društvenom i tehnološkom smislu kako bi se širila i naviještala radosna vijest evanđelja. Ova je stranica, koja je nastala kao zajednički plod suradnje isusovaca i laika, jedan u nizu isusovačkih projekata koji je odgovorio na ovo poslanje.

Ukoliko znate engleski jezik preporučamo da poslušate kako zvuči kada molite uz Pray as you go: www.pray-as-you-go.org

:: na vrh ::Marijana

Knjiga "Zlatna nit. Roman o sv. Ignaciju Lojolskom"

Radi, moli, voli

Poznati romanopisac Louis de Wohl u ovom djelu nudi vješto ispričanu pripovijest o obraćenju i životu svetoga Ignacija Lojolskoga. Osobna povijest sv. Ignacija ne može biti shvaćena bez upoznavanja s poviješću Španjolske i Italije s početka šesnaestoga stoljeća, a s kojom se upoznajemo na stranicama ovoga romana.

Životopis ovoga slavnog baskijskog plemića, koji je osnovao Družbu Isusovu, ubraja se u de Wohlove najbolje romane. Teško ranjen tijekom opsade Pamplone 1521. godine don Iñigo de Loyola spoznao je da je biti Božji vitez neusporedivo veća čast nego biti vitez u carevoj vojsci.

U romanu upoznajemo nemir i nasilje burnoga razdoblja u Jeruzalemu, Španjolskoj i Rimu te tako bolje upoznajemo i spoznajemo okolnosti u kojima je živio sv. Ignacije Lojolski, utemeljitelj isusovačkog reda.

:: na vrh ::www.verbum.hr

Zaključak

U svojoj apostolskoj pobudnici 'Evangelii Gaudium' = 'Radost Evanđelja', a koja je predstavljena u Vatikanu 26. studenoga papa Franjo iznosi novu viziju kakva bi to Crkva trebala biti. Izgleda da sa svakom svojom propovijedi, intervjuom, porukama na generalnim audijencijama i u svojim pismima papa Franjo izaziva sebe i nas postavljajući tri pitanja. Prvo, zašto ne bismo gledali na situaciju oko nas iz nove perspektive? Drugo, zašto ne bismo bili otvoreni raditi stvari na novi način? I treće, zašto ne imati novu viziju za Crkvu?

Kakva je to vizija pape Franje za Crkvu?
Crkva bi trebala biti radosna zajednica vjernika koja se ne boje suvremenog svijeta, koja se ne boji promjene i koja se ne boje izazova.

Novi početak, a ušli smo u novu liturgijsku godinu, pred nas stavlja izazov. Izazov 'putovati' u svakome danu, u životnim okolnostima, u radosti i tuzi, u zahvalnosti, s Gospodinom koji dolazi. Gospodin hiti k nama, no hoće li naći vrata našega srca otvorena?

Gospodine Bože, stvorio si prepreke koji mi ponekad priječe vidjeti Te. Daj mi snage da ih nadiđem i uzdižem se sve bliže k Tebi. Zahvaljujem Ti za ljude oko mene koji mi svjedoče Tvoju Ljubav i usmjeravaju me k Tvojoj istini. Daj da budan/na, spreman/na i radostan/na dočekam Tvoj ponovni dolazak. Amen.

:: na vrh ::Tvrtko, Miroslav, Višeslav i Marijana